MKH meting

Een prismameting, POLA-test of MKH (Methodik Korrektion (nach prof.) Haase) oogonderzoek is een meting waarbij we zeer uitgebreid kijken naar de afwijking in de stand tussen de twee ogen. In de optometrie wordt deze oogafwijking ook wel Fixatie Disparatie (FD) genoemd. Dit kan de oorzaak zijn van verschillende klachten, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid, rode ogen of dubbel zien. Komen deze klachten u bekend voor? Bij Optiek Pijnacker helpen we u graag verder.

Fixatie disparatie: de mogelijke klachten

Fixatie disparatie kan verschillende klachten als gevolg hebben. Wanneer een MKH meting? Als u last heeft van één of meerdere klachten, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Drukkend gevoel rondom of achter de ogen
 • Dansen letters bij lezen of televisie kijken
 • Moeite met schakelen tussen ver en dichtbij kijken
 • Gevoeligheid voor licht
 • Branderige of tranende ogen
 • Rode ogen
 • Moeite met dieptelijn
 • Moeite met het volgen van snel bewegende voorwerpen
 • Moeilijk kunnen zien in het donker
 • Dubbel zien
 • Nek- en schouderklachten
 • Duizeligheid of misselijkheid

Wat is fixatie disparatie?

Omdat we kijken met twee ogen, betekent dit dat de hersenen twee beelden binnen krijgen. Van beide ogen één. Wanneer er geen oogstandafwijking is, komen de beelden precies op elkaar in de hersenen binnen. Als er wél een oogstandafwijking is, komen de beelden niet op elkaar binnen. U ziet dan als het ware onrustig of dubbel. Het lichaam kan daar op verschillende manieren op reageren om ervoor te zorgen dat u alles alsnog zo goed mogelijk ziet:

 • Manier 1
  De hersenen accepteren de oogstandafwijking (of het verschil of afstand tussen de twee beelden is te groot voor het visuele systeem om te worden gecorrigeerd) en u ziet dubbel.
 • Manier 2
  De hersenen proberen één van de twee beelden volledig, maar meestal gedeeltelijk te onderdrukken. Hierdoor ziet u als het ware met één oog en hoeven de hersenen niet van twee beelden, één beeld te maken. Toch ziet u meestal dubbel aan de zijkant van uw zicht. Dit wordt vaak “weggefilterd” door de hersenen, of het is onbewust aanwezig. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het autorijden of ’s avonds problemen geven bij het dieptezicht.
 • Manier 3
  De hersenen proberen van de twee beelden één, compleet beeld te maken. Dit geeft vaak de meeste klachten. Dit gebeurt namelijk op verschillende manieren of een combinatie van manieren.
 1. De oogspieren worden gebruikt om de twee beelden op elkaar te krijgen.
 2. De hersenen vervormen het beeld, waardoor het lijkt alsof er één beeld is. Dit is de lastigste afwijking om aan te wennen wanneer hiervoor een bril gemaakt wordt.
 3. Een correctie in de hoofdstand kan het makkelijker maken om van een onrustig beeld een rustig beeld te maken. Vooral wanneer de onrust door een verticale afwijking wordt veroorzaakt, kan een schuine hoofdstand ervoor zorgen dat er een rustiger beeld wordt ervaren. Echter kan een schuine hoofdstand juist voor nek- en schouderklachten zorgen.

Een prismabril is de oplossing

Een FD- of prismabril zorgt ervoor dat de beelden worden verschoven, vóór ze in de hersenen terechtkomen, zonder dat hiervoor overmatige inspanning nodig is. Aangezien de twee beelden dan als één stabiel beeld in de hersenen binnenkomen, hoeft er geen moeite meer worden gedaan om de beelden te corrigeren. Ondanks de klachten waarmee u te maken had, was uw visuele systeem gewend om met de oude situatie te werken. Het dragen van een prismabril gaat daarom gepaard met enige gewenningstijd. Deze periode kan verschillen van vrijwel directe gewenning tot ongeveer zes weken. Vóór gewenning optreedt, kunnen de klachten verergeren, maar deze zullen hierna verminderen. In minder dan 5% van de gevallen treedt er geen gewenning op en is de prismabril dus geen oplossing. Dit komt dan omdat het lichaam té gewend is aan de oude situatie en niet in staat is om de oplossingen die inmiddels aangewend zijn, los te laten.

De kosten van een eerste consult (intake en prismameting, duur: 90) bedragen €95,-. Hierna wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.  

Heeft u vragen over de samenwerking van uw ogen, last van de eerder genoemde klachten of wilt u een afspraak maken voor een prismameting? Plan gelijk uw afspraak. https://www.optiekpijnacker.nl/afspraak-maken/