Harde contactlenzen

Waarom kiezen voor harde contactlenzen

Harde contactlenzen ook wel RGP genoemd, zijn altijd voor de ogen op maat gemaakt. Dit kan in vele situatie voordelen opleveren qua passing en een hoger kijk resultaat. Zoals de naam al zegt zijn deze lenzen van een materiaal gemaakt dat vormvast is. De lenzen zijn niet flexibel. Het grote voordeel hiervan is dat we de lens dusdanig kunnen laten maken voor u dat de passing met uw hoornvlies perfect is. Een rond oog krijgt een ronde binnenkant maar bijvoorbeeld een iets ovaler oog krijgt een ovale binnenzijde. De lenzen worden aangemeten met behulp van een cornea topografie.

Cornea topografie
Vormvaste lensaanpassing , controle met fluoresceïne

Hoogst mogelijk zicht

Omdat met een vormvaste contactlens een extra oog fout is te corrigeren is het zicht met harde lenzen vaak beter dan met zachte lenzen of met uw bril. Het zal dus logisch klinken dat als het beste zicht word gevraagd we starten met de harde contactlenzen.

Draagtijd en vervanging

Harde lenzen zijn maatwerkproducten. De standaard vervanging met de huidige materialen is 12 maanden. Uit kosten overweging kunnen we ook nog een ouder materiaal leveren waarbij de vervangingsperiode 24 maanden is.

Materiaal keuze

De afgelopen jaren is de zuurstofdoorlaatbaarheid van de vormvaste lensmaterialen aanzienlijk toegenomen. Door deze hogere zuurstofdoorlaatbaarheid zijn de materialen wel vervormbaar der geworden. Door deze vervormbaarheid adviseren we dus ook geen manuele reiniging meer. Maar een chemische. Hierdoor blijft de mooi vervaardigde maatwerk lens ook zo lang mogelijk de goede vorm behouden. Ook de kwaliteit van de traanfilm speelt een grote rol in de keuze van het te gebruiken materiaal .

Aanpastraject

Na de diverse metingen verricht te hebben gaan we aan de slag voor u met het eerste lens ontwerp. De leverancier heeft ongeveer 1,5 week nodig om de ontworpen lens voor ons te maken. De eerste inzetinstructie is in de winkel als mede de eerste passing controle. U leert de lenzen in te doen en er weer uit te halen en ook het onderhoud word met u besproken. Het comfortabele ooggevoel met de vormvaste lens in vraagt tijd. De meeste mensen kunnen na een week de lenzen de hele dag comfortabel dragen. De opbouw is vaak 2 uur per dag extra. Na een week is de eerste volledige controle en het feedback gesprek. Daarna volgt een eventuele aanpassing van de lenzen.